Skip to content

FAQ – Vilken typ av sele ska jag köpa till min kanin?


Vi lärde oss mycket nytt på kaninhoppningskursen som Lunds kaninhoppare höll för oss under hösten 2013. Vi tänkte dela med oss av våra nya kunskaper i form av korta ”FAQ” inlägg (där FAQ står för frequently asked questions = ofta förekommande frågor). Detta är vårt första inlägg.

Det finns tre olika modeller av selar att välja mellan:

H-sele

H-sele

Den vanligaste modellen är en H-sele och det är den man oftast rekommenderas att börja med. En H-sele består av två band som man knyter runt kaninens nacke och mage. Det är viktigt att ringen sitter i det bakre bandet som knyts runt magen. Ringen får INTE sitta i bandet som man knyter runt nacken eller i mitten för då kan den lätt skada kaninen.

  Bogsele

  Bogsele

  En bogsele är bra till kaniner som drar mycket och som ogillar H-selens halsband. Nackdelen med en bogsele är att det är ganska enkelt för kaninen att rymma från selen genom att backa. Selen kan vara lite knepig att använda för nybörjare då det är mycket remmar att hålla reda på, den är dock lättare att använda när man väl lärt sig hur man gör.

  Bröstsele

  Bröstsele

  En bröstsele är bra för busiga kaniner eftersom det är omöjligt att rymma ifrån den. Bröstselen är utformad i stort sett som en H-sele med en rem som löper under magen, mellan halsband och magband.

   

   

  Kopplet

  Glöm inte kopplet till din sele! Kopplet ska vara minst 2 m långt. Populärast är 2.5m och 3m. Allra vanligast är det så kallade ”rundsnörekopplet”. Det är ett tunt och lätt men väldigt starkt och hållbart koppel. Rullkoppel rekommenderas INTE till en kanin. Tänk på att kopplet aldrig får användas som piska eller att rycka i och du ska alltid gå bakom din kanin. När du ska hjälpa din kanin vidare är det viktigt att hjälpa med händerna, aldrig med fötterna.

  En del av informationen ovan är lånad från Örebro läns kaninhoppare.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *