Skip to content

Tack för detta år… Gott nytt 2019!

2018 kommer till sitt slut.

Det har varit ett turbulent år.

Vi började året med råttinvasion. Precis som på andra ställen i Lund har råttorna fått leta efter nya boställen då det byggs vilt i hela staden. Råttorna gillade så mycket hos oss att vi fick tänka om med hur vi förvarar foder till våra djur. Hönsen fick mest stryk och fick lämna hönshuset under en längre period.  Men med tålamod, disciplin och mycket hjälp från Anticimex ordnade det sig till sist.

Två svenska raser bor i hönshuset numera: hedemora och svensk dvärghöns. Vi hoppas få fixa hönshuset utvändigt så att det blir lättare att umgås och beundra de söta dvärghöns. Vi väntar bara på att få klart från kommunen om deras planer att fixa gårdens fasad först.

I våras tog vi hem två söta bröder: minigrisarna Janne och Bosse. Efter 2-3 månader med oss insjuknade Bosse snabbt och det gick inte att rädda honom. Grisar är extremt känsliga för vad de äter, framförallt under det första året. Vi gick ut med information om att endast personal eller helgmatare får mata djuren. Man tror att ett äpple inte kan skada en gris eller en häst… men om 5 personer tänker på samma sätt… då blir 5 äpplen livshotande även för en ponny.

Snart kom en ”ny” Bosse till oss. En 4-årig minigris som verkar må bra hos oss men som vi får kämpa med att få vinna hans förtroende.

Den långa och varma sommaren orsakade en del rabalder också: brist på foder för de större djuren, mycket extra arbete med att se till att alla fick tillräckligt med vatten, vi kunde inte anordna någon grillkväll förrän senare mot hösten. Men vi fick mycket hjälp av grannar och folk som kom med grönsaker och hämtade på mataffärerna på området.

Hästarna har fått en del åkommor men det börjar ljusna till. Vi hade den första ponnyridningen på länge för ett par veckor sedan och håller tummarna att det blir mer regelbundet snart.

Två nya får har kommit till oss och vi har fått låna en bagge tills nästa månaden. Ja, vi förväntar oss mellan 6 och 8 lamm. Det blir härligt att se de ute på hagarna.

I kaninstallet har det hänt en del och de yngre, aktiva medlemmar kokar ihop en del idéer. Regelbundna klubbmöten finns på schemat såsom diverse kanintävlingar. Annika Frantzich var på besök hos oss under höstlovet och höll en kurs för oss, en av flera aktiviteter under den veckan.

Vi har börjat ge form till Vinterhagen, den hagen precis bakom kaninstallet. Nya staket har satts upp, och en trappa har byggts ner från kaninstallet. Tanken är att kunna öppna upp från kaninstallet under varma dagar och rasta kaniner där det finns gott om gräs. Det finns planer om att sätta upp rastburar och sittbänkar, kanske även en  grillplats om det tillåts.

Både påsklovet och höstlovet var späckade med aktiviteter för medlemmar och allmänheten: pyssel, tävlingar, dans.

4H Squad var fullbokade både terminerna i år. Flertalet deltagare i vår populära danskurs för barn och ungdomar är också medlemmar, vilket ger de en rabatt i terminsavgiften för kursen. Dansledaren, Julia Racz, ställer ofta upp på andra av gårdens aktiviteter och introducerar dansen på ett lekfullt sätt oavsett hur mycket man kan från början. Efter julledigheten sätter vi igång igen och det finns planer om ett par workshops där familjemedlemmar kan också delta. Vi återkommer med detaljer.

Midsommar och 4H-dagen (100-års jubileum i Sverige) firades stort i år. Vilken tur med vädret, eller hur!?! På 4H-dagen höll vi i gårdens kanske allra första loppis och planer finns för att anordna fler.

Många av gårdens aktiviteter är möjliga endast tack vore våra volontärer. De ser till att gården lever och kan bidra till ett Gunnesbo/Nöbbelöv där naturen, gemenskap och avkoppling blir tillgängliga för alla, oavsett åldern eller socialt bakgrund.

Gunnesbo 4H-gårds styrelse och personal tackar alla våra medlemmar, volontärer, samarbetspartner och besökare för ännu ett formidabelt år, och välkomnar alla åter i det nya året. Låt oss hjälpas åt och bygga upp en ännu starkare 4H-förening under 2019.

Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.